Skip to content

Transactionele analyse (TA)

Wat is het?

Transactionele analyse is een praktische en analytische manier van bekijken en beïnvloeden van communicatiepatronen. Het biedt een groot aantal handvatten voor de versterking van je persoonlijke communicatie, de communicatie tussen twee mensen onderling en de communicatie in groepen zoals afdelingen of projectteams.

De Transactionele analyse bevat bovendien duidelijke modellen ter verklaring en beïnvloeding van persoonlijke aspecten van jezelf, je relaties, team of organisatie. 

Wat kun je ermee?

Je kunt met de modellen en interventiemethoden uit de Transactionele analyse inzicht krijgen in je persoonlijkheid, de communicatie en de groepsdynamiek. Je begrijpt wat er gebeurt én je krijgt een handvat om dat te beïnvloeden. 

Je kunt daarmee tal van persoonlijke problemen oplossen, uw communicatie versterken, je resultaten verbeteren, stress verminderen et cetera. Ook de ontwikkeling van groepen en het versterken van de groepsdynamiek en -communicatie kan een sterke impuls gegeven worden met Transactionele analyse. 

De Transactionele analyse is ontwikkeld met de bedoeling om goed overdraagbaar te zijn, zodat cursisten, cliënten en opdrachtgevers er snel zelf mee aan de slag kunnen; zij krijgen zelf de handvatten in handen. 

Wanneer?

Omdat het zo’n veelomvattende communicatie- en persoonlijkheidstheorie is, kunnen onderdelen van de Transactionele analyse in vrijwel alle vormen van begeleiding ingezet worden. Ennea consult maakt er bij voorbeeld regematig gebruik van in trainingen, in individuele coaching en teamcoaching.