Skip to content

NLP (neuro linguïstisch programmeren)

Wat houdt het in

NLP is een verzameling van technieken, handvatten en vooronderstellingen die zijn gebaseerd op ‘best practices’ op het gebied van communicatie en persoonlijke effectiviteit. In de NLP worden werkwijzen waarmee mensen succesvol zijn,  bestudeerd en daar worden transparante modellen van gemaakt die je helpen om effectief te zijn, helder te communiceren en goed in je vel te zitten. Door dit zogenoemde ‘modelleren’ worden natuurlijke, succesvolle werkwijzen overdraagbaar en toepasbaar voor anderen. NLP modellen en technieken worden op grote schaal toegepast. Er worden inzichten gebruikt over het functioneren van het menselijk lichaam (de fysiologie), over taal en over hoe wij de wereld om ons heen waarnemen.

Waarom en wanneer?

Haalbare doelen stellen, ‘op dezelfde golflengte komen’, gesprekstechnieken, interventie-methoden, taalpatronen analyseren, het beïnvloeden van hoe je iets ervaart; allemaal praktische handvatten uit de NLP die je helpen in je werk en leven.

NLP kan een middel zijn om een persoonlijk of organisatiedoel te bereiken en je kunt leren de technieken bewust toe te passen met cliënten, patiënten of leerlingen. 

Bijvoorbeeld: