Skip to content

Lichaamswerk

Waarom en waartoe?

Alle gedrag en communicatie en alle gevoelens en ervaringen hebben ook lichamelijke aspecten die we bewust en onbewust ervaren. Zo ervaren we in ons lijf dat we bijvoorbeeld boos zijn, dat er een grens bereikt is, dat we rust nodig hebben en ook positieve gevoelens zoals enthousiasme hebben een lichamelijk aspect.

Hoe meer je je bewust bent van je lichaamssensaties, hoe beter je voelt wat je wel en niet wilt, waar je grenzen en mogelijkheden liggen en wat je in positieve zin beweegt. Met lichaamswerk kun je jezelf helpen om je anders te voelen door bewustzijn en beïnvloeding van je concrete lichamelijke ervaring in het moment.

Wat en hoe?

Bewustzijn van je lichamelijke ervaring – wat je voelt én je non-verbale communicatie en gedrag – is een grote hulpbron in het tot ontwikkeling en uitvoering brengen van je persoonlijke doelen.

Het biedt ook mogelijkheden om de negatieve effecten van oude ervaringen te beïnvloeden. Hierdoor kun je je stress beter reguleren en je beter gaan voelen. Ons lichaam heeft een sterk geheugen van oude ervaringen die onbewust opnieuw worden opgeroepen. Hierdoor kunnen we ‘over-reageren’ met negatieve gevoelens, stress, piekeren of blokkeren tot gevolg. Door de lichamelijke ervaring aan te spreken, wordt een positieve verandering mogelijk.

Wanneer?

Lichamelijke aspecten kunnen expliciet worden gemaakt wanneer dat relevant en passend is voor de gewenste verandering.