Skip to content

Lichaamswerk

Waarom en waartoe?

Alle gedrag en communicatie en alle gevoelens en ervaringen hebben ook lichamelijke aspecten die we bewust en onbewust ervaren. De fysieke ervaring is nodig, bijvoorbeeld om te voelen dat je boos bent, dat er een grens bereikt is, dat je rust nodig hebt én om positieve gevoelens te kunnen ervaren.

Hoe sterker onze lichamelijke gewaarwording, des te sterker voelen we wat we wel en niet willen, waar onze grenzen en mogelijkheden liggen en wat ons in positieve zin beweegt.

Wat en hoe?

De bewuste lichamelijke ervaring – wat we voelen én onze non-verbale communicatie en gedrag – zijn een grote hulpbron in het tot ontwikkeling en uitvoering brengen van onze persoonlijke doelen.

Het biedt ook mogelijkheden om oude opgeslagen ervaringen die ons parten spelen, te beïnvloeden. Ons lichaam heeft een sterk geheugen van oude ervaringen die onbewust opnieuw worden opgeroepen. Hierdoor kunnen we ‘over-reageren’ met negatieve gevoelens, piekeren of blokkeren tot gevolg. Door de lichamelijke ervaring aan te spreken, wordt een positieve verandering mogelijk.

Wanneer?

Lichamelijke aspecten kunnen expliciet worden gemaakt wanneer dat relevant en passend is voor de gewenste verandering.